Punjenje auto klime

Punjenje, odnosno nadopunjavanje auto klime proces je u kojem dodajemo radnu tvar u klima uređaj kako bi mogao normalno funkcionirati.


Punjenje auto klime sastoji se od dopune, filtracije i vakumiranja a postupak je relativno brz i uglavnom se obavlja kao dio redovnog servisa auto klime.

Ukoliko je klima ispravna normalno je da dio plina nestane iz sustava te taj dio prilikom servisa nadopunjavamo kako bi auto klima ispravno radila odnosno hladila prostor vozila u punom kapacitetu.

Naravno, ukoliko se pokaže da je dio uređaja neispravan ili da imamo propuštanje tada se punjenje auto klime ne obavlja dok se kvar ne otkloni kako klima ponovo nebi izgubila radnu tvar i na taj način vi bi imali dodatne troškove odnosno punjenje klime više puta.

Plinovi za punjenje auto klime

Plinovi, odnosno radne tvari kojima se puni auto klima su
R-1234yf  i R-134a ovisno o modelu klime u Vašem vozilu.

R-134a nalazi se u većini vozila odnosno starijim vozilima dok se noviji R-1234yf nalazi u novim vozilima i cijena mu je viša od klasičnog R-134a.

Potrebno je redovno održavati klima uređaj u automobilu kako bi se spriječio nastanak plijesni te osigurao dugovječno ispravan rad auto klime.Punjenje i servis auto klime za osobna i teretna vozila obavite u ACklima Servisu i osigurajte svježinu i željenu temperaturu u Vašem vozilu.